
Mitä velvoitteita y-tunnus tuo yrittäjälle?
Kun kevytyrittäjä hankkii oman y-tunnuksen, hän siirtyy virallisesti yrittäjäksi ja saa samalla uusia velvollisuuksia. y-tunnus tuo mukanaan muun muassa kirjanpitovelvollisuuden, verovelvollisuudet sekä mahdolliset eläke- ja vakuutusmaksut.
Kirjanpitovelvollisuus
Yrittäjän on pidettävä
yksinkertaista kirjanpitoa. Tämä ei juurikaan eroa kevytyrittäjyydestä, sillä myös kevytyrittäjän kannattaa kirjata kaikki tulot ja menot ylös ja säilyttää niihin liittyvät tositteet.
Kirjanpidon voi tehdä yksinkertaisena,
jos korkeintaan yksi seuraavista ehdoista toteutuu:
• taseen loppusumma on yli 100 000 euroa
• liikevaihto tai sitä vastaava tuotto on yli 200 000 euroa
• yrityksesi palveluksessa on keskimäärin yli kolme henkilöä.
Jos kaksi kolmesta ym. ehdoista toteutuu, tulee kirjanpidon olla kahdenkertaista.
Kaikki osakeyhtiöt ja henkilöyhtiöt (avoin yhtiö ja kommandiittiyhtiö) ovat aina kahdenkertaisen kirjanpidon piirissä riippumatta liikevaihdosta.
Kahdenkertainen kirjanpito tarkoittaa yksinkertaistettuna sitä, että yrityksen tuloista ja menoista tehdään kirjanpidossa kaksi kirjausta, debet- ja kredit -tileille
Arvonlisäverovelvollisuus (ALV)
Vaikka liiketoimintasi olisi vähäistä, mutta yritykselläsi on ostoja, voit vähentää ostojen arvonlisäveron vähäisenkin liiketoiminnan arvonlisäverosta, kun sinulla on y-tunnus.
Jos yrityksen liikevaihto 12 kuukaudelta ylittää 20 000 euroa, on rekisteröidyttävä arvonlisäverovelvolliseksi. Tämä tarkoittaa, että yrittäjän täytyy lisätä laskuihin arvonlisävero (yleensä 25,5 %, mutta alennettuja verokantoja on esimerkiksi palvelualoille).
Arvonlisäverovelvollisuus tuo mukanaan velvoitteen antaa ALV-ilmoituksia ja maksaa kerätyt ALV-maksut verottajalle. Useimmilla pienyrittäjillä tämä ilmoitus annetaan neljännesvuosittain, suuremmilla yrityksillä voi olla kuukausittainen ilmoitusrytmi.
Ennakkoverot
Kun yrittäjä ottaa y-tunnuksen, hän ei enää saa palkkaa vaan hän maksaa itse veronsa. Tämä tapahtuu ennakkoverojen kautta.
• Yrittäjä arvioi vuosittaiset tulonsa ja ilmoittaa ne Verohallinnolle.
• Verottaja laskee ennakkoveron määrän ja määrää maksuaikataulun.
• Yrittäjä maksaa ennakkoverot omatoimisesti Verohallinnon tilille.
Jos tulot muuttuvat vuoden aikana, ennakkoveroa voi muuttaa OmaVero-palvelussa.
Yrittäjän eläkevakuutus (YEL)
Jos yrittäjän työtulo ylittää vuodessa 9 208,43 euroa (vuonna 2025), hänen on otettava YEL-vakuutus. Tämä vakuutus on yrittäjän eläke- ja sosiaaliturvan perusta.
YEL-maksun määrä vaihtelee työtulon perusteella ja se vaikuttaa mm. tulevaan eläkkeeseen, sairauspäivärahaan ja vanhempainpäivärahoihin. Yrittäjä voi ottaa YEL-vakuutuksen itse vakuutusyhtiöstä.
Muut pakolliset ja vapaaehtoiset vakuutukset
YEL-vakuutuksen lisäksi yrittäjän voi olla hyvä harkita muita vakuutuksia, kuten:
• Toiminnan vastuuvakuutus, jos palvelu voi aiheuttaa vahinkoa asiakkaalle
• Oikeusturvavakuutus, joka auttaa mahdollisissa riitatilanteissa
• Tapaturmavakuutus, jos työssä on fyysisiä riskejä
Vakuutusten tarve riippuu yrityksen toimialasta ja asiakkaista. Joillakin aloilla, kuten rakennusalalla, tietyt vakuutukset voivat olla pakollisia.
Verotuksen ja maksujen hoitaminen ajallaan
Yrittäjä huolehtii veroista ja muista maksuista, kuten:
• Arvonlisävero (ALV), jos yritys on ALV-rekisterissä
• Ennakkoverot, jotka maksetaan Verohallinnon määräämällä aikataululla
• Mahdolliset palkkakulut, jos yrittäjä palkkaa työntekijöitä
Mitä y-tunnuksen hankkiminen tarkoittaa kevytyrittäjälle?
Y-tunnus tuo kevytyrittäjälle paljon mahdollisuuksia ja etuja, mutta myös jonkin verran lisää vastuuta. Suurimmat velvoitteet ovat verojen maksaminen, kirjanpito ja YEL-vakuutus, jos tulot ylittävät tietyn rajan. Jotta vältytään yllätyksiltä esimerkiksi verottajan taholta, kannattaa yrityksen taloushallinto ulkoistaa asiantuntevalle tilitoimistolle.